Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Hol szabad az autós fedélzeti kamerák használata Európában, és hol nem?

Az autós menetrögzítő kamera felvétele elképesztően hasznos tud lenni, ha baleset vagy más káresemény történik, ahol vitatott a felelősség. De vajon melyik európai országban szabad használni, és hol tiltják még a kikapcsolt készülék birtoklását is?

Európában nincs egységes szabályozás az autós fedélzeti menetrögzítő kamerákkal kapcsolatban. A legtöbb országra érvényes közlekedésbiztonsági előírás, hogy a szélvédőre tapasztott kamera nem korlátozhatja a vezető kilátását, és az adatvédelmi törvények szerint a felvételen nem lehetnek felismerhetők az arcok és a rendszámok, ha nyilvánosságra hozzuk azt. De ezen felül is vannak szigorítások, amelyek országonként eltérnek, ezért egy európai utazás előtt nem árt tájékozódni. A Škoda összeszedte a jelenleg érvényes szabályokat.

Németország

A sebességkorlátozás nélküli autópályák hazájában nagyon csábító, hogy fedélzeti kamerával vegyük fel, amint az autónk megfutja a 250 km/órát. Szerencsére ezt semmi nem tiltja, mindössze azt írják elő, hogy az arcok és a rendszámok nem látszhatnak a felvételen.

Franciaország

Más országokhoz hasonlóan a francia rendőrök is figyelnek arra, hogy a kamera ne zavarja a vezető kilátását, egyébként személyes célra filmezhetünk, de bizonyítékként csak akkor használható a felvétel, ha azt átadjuk a rendőrségnek.

Belgium

A fedélzeti kamerák felvételét csak magáncélra lehet használni, a közzététele tilos. Az elkészült videó baleset után bizonyítékként is használható, de előtte fel kell hívnod rá a felvételen szereplő minden érintett fél figyelmét.

Görögország

Nem olyan egyértelmű a menetrögzítő kamera használata Görögországban, ahol magáncélra lehet felvételt készíteni, de nyilvánosságra hozni, és még biztosítási célra használni is tilos. Csak bűncselekmény esetén fogadják el bizonyítékként.

Magyarország

Itthon elvileg használhatjuk a fedélzeti kamerát személyes célra és bizonyítékként is, de néhány furcsán szigorú szabálynak kell megfelelni vele. Például a felvételnek hivatalosan kis felbontásúnak kell lennie, másodpercenként kevés képkockával, továbbá biztosítanunk kell, hogy más nem férhet hozzá az általunk tárolt felvételhez, amit öt munkanapon belül egyébként is le kell törölnünk. Mindenki betartja, ugye?

Ausztria

Ausztriáról úgy tudtuk, hogy nemrég még akkor is büntetést kaptál, ha az autóban kikapcsolt állapotban volt benne a fedélzeti kamera. A szabályok változtak, a fix megfigyelő kamerákat regisztrálni kell a hatóságoknál, de mivel az osztrák autóklub szerint ez a menetrögzítő kamerákra nem vonatkozik, azokat újra lehet használni. De eszedbe ne jusson feltölteni a netre a felvételt! Ha személyek vagy rendszámok is felismerhetők maradnak a videón, akkor akár 10 ezer eurós büntetést is kaphatsz érte.

Svájc

Nem lepődünk meg rajta, hogy Svájcban a legbonyolultabb a fedélzeti kamerák szabályozása. A használata ugyan nem tilos, de több szigorú előírásnak is meg kell felelni vele. Például jogos okodnak kell lenni rá, nem lehet csak úgy filmezni bele a nagyvilágba, még az utazás dokumentálására sem. Ráadásul mindenkinek, aki a felvételen szerepel, tudnia kell a filmezésről, ami elég esélytelen. Mint ahogyan az is irreális, hogy csak egy adott eseményt lehet rögzíteni, nem több száz kilométernyi utat. Szóval az egyetlen szabályos használata az lenne, hogy egy esetleges baleset előtt pár másodperccel kapcsolod be a kamerát. Elég valószerű, nem?

Portugália

Furcsán hangzik, de Portugáliában még birtokolni is tilos a fedélzeti kamerát! Ha megállít a rendőr, és akár az ülésen, a kesztyűtartóban, vagy a csomagtartóban megtalálja az eszközt, akkor megbüntethet. Szóval, ha csak átutazóban vagy, akkor nehéz dolgod lesz elrejteni.

Luxemburg

Szerencséd van, ha Luxemburgon utazol keresztül, mert az aprócska állambannem tiltott a fedélzeti kamera birtoklása, de használni nem lehet az eszközt. Szóval ne feledd, ha átléped a határt, inkább vedd le a szélvédőről!

Ukrajna

Biztosan láttál már olyan felvételt, ahol egy gyalogos hirtelen az autó elé ugrik, behorpasztja a motorháztetőt, netán még a szélvédőt is befejeli. Nagyon valószínű, hogy Ukrajnában készült, ahol a biztosítási csalásnak ez a formája elég elterjedt. Szóval, ha keletre mész, inkább legyen nálad kamera, de ne felejtsd el, az arcok és rendszámok itt sem lehetnek láthatók a felvételen.

Oroszország

Még súlyosabb a helyzet Oroszországban, ahol az egyik legelterjedtebb a fedélzeti kamerák használata, és az interneten fellelhető videók a bizonyítékai annak, milyen bizarr esetek is előfordulhatnak az orosz utakon. Az országban semmilyen módon nem szabályozzák a kamerák használatát, de úgy tűnik, hogy elengedhetetlen kellék minden autóban.

További európai országok

A legtöbb országban az általános közlekedésbiztonsági és adatvédelmi szabályok érvényesek a fedélzeti kamerákra, tehát az eszköz nem takarhatja el a vezető kilátását, és a felvételen nem szabad felismerhetőnek lenni az arcoknak és a rendszámoknak. Ide tartozik Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Málta, Moldova, Norvégia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.

Forrás:https://player.hu/

Belépés or Regisztráció