Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Elkészült a világ legnagyobb chipje, 400 000 mag van benne

Nagy lökést adhat a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásoknak a Cerebras új, egy iPadnél is nagyobb chipje. A lapka méreténél már csak a teljesítménye meghökkentőbb.

A szokásosnál sokkal nagyobb (és teljesítményű) kompúter chipet villantott a Cerebras, amely úgy vélekedik, a mesterséges intelligenciával végzett kutatások terén még mindig nagyon le vagyunk maradva. Hogy a folyamatot gyorsítani tudjuk, a kaliforniai székhelyű cég egy hatalmas lapkát készített.

A számítástechnikában, és a mobiliparban használt áramkörök rendre kisméretűek, hogy a chipeket könnyebben elhelyezhessék a szerkezetben, amelyet működtetni fognak. Így azonban a lapkák teljesítménye is csökken(het), szemben egy nagyobbal, amelyre sokkal több energia szuszakolható.

Ez a gondolat vezérelte a Cerebras mérnökeit is, amikor elkészítették az ostyalapra hasonlító chipjüket. A vállalat szerint a nagy méret lehetővé teszi, hogy a lapkán 400 000 mag foglaljon helyet, melyek mind összeköttetésben állnak a szomszédossal. Csak érdekességként: a ma legerősebb processzorokban ennek töredéke, mindössze 30 mag található.

A Cerebrast azonban hiába keresnénk hagyományos, asztali készülékekben, a cég egész más eszközökbe szánja fejlesztését. A fő cél a gépi tanulásra szánt idő csökkentése, illetve komplex feladatok összehangolása. A Cerebras szerint a lapka ezen a téren biztosan nem okoz majd csalódást, a máskor hónapokig tartó adatfeldolgozást ugyanis (állítólag) percek alatt képes elvégezni.

A vállalat azt sem titkolta, hogy a hardver már eljutott bizonyos üzleti körökhöz, de hogy kikről van szó, és mennyiért vásároltak belőle, a Cerebras nem közölte. Az AnandTech specialistája ugyanakkor azt mondja, egy ekkora lapka kiszolgálásához különleges infrakstruktúrára van szükség, a költségekről már nem is beszélve – vagyis valószínűleg nem garázscégek igényelték.

Forrás:https://hvg.hu

Belépés or Regisztráció