Belépés

+36 30 495 5112 Élő segítségnyújtás az oldal alján!

Rekord negyedévről számolt be az Intel

Nagyban ösztönözte a forgalmat a Windows 7-ről Windows 10-re való áttéréssel járó PC-vásárlás.

Váratlanul kiváló eredményt ért el a világ legnagyobb lapkagyártója a negyedik negyedévben, a rekordbevétel 20,2 milliárd dollár, nyolc százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának bevételét. A nyereség 6,9 milliárd dollárt tett ki, ez 9 százalékos emelkedésnek felel meg. Az idei első negyedévre megadott bevételi előrejelzés 19 milliárd dollár.

A vállalat Client Computing Group részlege 10 milliárd dolláros bevételt ért el, 2 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. De az igazi sztár a Data Center Group volt, amely 19 százalékkal 7,2 milliárd dollárra növelte bevételét az időszakban.

Az ünnepi szezon bevételeire jó hatással voltak a Windows 7-ről a Windows 10-re való áttérés által felpörgő PC-vásárlások, valamint a Xeon processzorra épülő Data Center Group kiváló teljesítménye. Az idei év során ugyanakkor az Intel erősődő konkurenciára számít az AMD részéről, és továbbra is felléphet PC-s processzorhiány, annak ellenére, hogy növelik a gyártási kapacitást.

Az Intel PC üzletágára jótékony hatást gyakorolt a 10 nanométeres technológiára való átállás: 44 rendszert szállítanak 10 nanométeres, 10. generációs  Ice Lake lapkákkal. Csupán az idén az Intel 9 darab új, 10 nanométeres technológiájú terméket ad ki, közöttük a PC-kbe szánt első diszkrét Xe GPU-t. A processzorok iránti igény folyamatosan meghaladja a gyártási mennyiséget, így továbbra is fennmarad a lapkahiány.

Ennek megszüntetésére a vállalat sokat invesztált mind a 14, mind a 10 nanométeres gyártási kapacitás növelésébe, ami 25 százalékkal emelte a termelés volumenét 2019 második felében.

Bob Swan, az Intel vezérigazgatója a hiányt rövid távú kihívásnak minősítette, és reméli, hogy az idei év második felére jelentősen javítani tudnak majd a helyzeten. A viszonteladói csatornán jelenleg is tapasztalhatók ellátási problémák.

Swan szerint PC üzletáguk növekedése egyszámjegyűre csökken az idén, de az első félév még erős lesz. 2019-ben az eladásokat a PC-piac növekedése ösztönözte erőteljesen, amit a megszűnő támogatású Windows 7-ről való áttérés váltott ki. Ez a trend lecsökken 2020-ban, ami egy sokkal visszafogottabb második félévet eredményez majd, ráadásul az eladásokra komoly hatással lesz a Ryzen processzorokkal nyomuló AMD előretörése.

Swan szerint a 10 nanométeres technológiával készülő termékek nem képviselnek majd nagy részesedést a vállalat összes terméke között. Gyorsan szeretnének ugyanakkor áttérni a 10 nanométeres technológia következő fázisára, a Tiger Lake lapkákra, aztán jön a szerverekbe szánt, 7 nanométeres gyártástechnológiájú Ponte Vecchio nevű GPU, amely 2021-ben lesz esedékes.

Forrás:https://computerworld.hu/

Belépés or Regisztráció